Uneori ni se crapa, alteori se exfoliaza sau pur si simplu arata urat, stricand aspectul unghiilor si al manichiurii. Este vorba despre cuticule, straturile de piele moarta sub care se formeaza matricea unghiei si care au un rolul de a proteja unghiile de infectii. Odata taiate, ele pot sangera si astfel poate creste riscul aparitiei diverselor tipuri de infectii ale unghiilor sau ale pielii. In plus, daca sunt indepartate prin taiere, cuticulele cresc mai repede si sunt mai aspre la atingere, dar si mai fragile, se vor agata si se vor rupe mai usor. In afara de infectii, pot surveni si alte complicatii, precum crestarea unghiilor, petele albe sau striatiile decolorate.

Sanatatea si aspectul cuticulelor afecteaza sau imbunatateste, dupa caz, aspectul general al unghiilor, asadar este foarte important sa se acorde o atentie deosebita in timpul procesului de pregatire a unghiilor pentru o noua manichiura.

Cum sa iti ingrijesti corect cuticulele?

In primul rand, trebuie sa stii ca este esential sa iti hidratezi permanent cuticulele. Daca nu sunt hidratate suficient, ele se pot rupe, pot deveni inestetice si, dupa cum spuneam, pot provoca o multime de infectii. Daca vrei sa ai o manichiura frumoasa, dar si sa previi uscarea si ruperea pielii fine care imbraca unghia, foloseste uleiul de cuticule.

Este importanta si exfolierea! Scapa de celulele moarte folosind in zona cuticulelor o crema speciala exfolianta.

Nu taia cuticulele! Metoda ideala de a scapa de cutile nu este taierea, ci impingerea lor spre baza unghiei. Astfel, impingerea cuticulelor este un pas important in orice proces de infrumusetare a unghiilor. Odata cu ascunderea lor sub baza unghiei acestea vor arata mai ingrijite si totodata se va creea si impresia de unghie mai mare. Poti repeta acest procedeu ori de cate ori crezi ca este nevoie. Iar daca pielea mainilor tale se usuca foarte usor, cea mai simpla metoda este folosirea cel putin o data pe zi a unei lotiuni hidratante pentru maini, indicat fiind sa o aplicati seara inainte de a merge la culcare.

              

Evita contactul mainilor cu substante deshidratante. Dizolvantul cu acetona pentru curatarea ojei, detergentul de vase sau alte produse de curatare din gospodarie pot provoca uscarea si craparea pielii mainilor, a unghiilor si cuticulelor. Din acest motiv, se recomanda purtarea de manusi de protectie cand speli vesela sau faci curatenie. De asemenea, este important sa optezi pentru un dizolvant al lacului de unghii care sa nu contina acetona.

Nu iti roade unghiile! Acest tic nervos este nociv si te impiedica sa ai unghii lungi si sanatoase si esti mai predispusa smulgerii cuticulelor cu dintii. Micile leziuni deja formate pot fi invadate cu siguranta de enzimele salivare si bacteriile din cavitatea bucala, devenind predispuse la infectii.